Contacteer ons

Algemene voorwaarden

Algemene voorwaarden

Ondernemingsgegevens:

Compositas

Groenstraat 31

1702 Dilbeek

Email: info@compositas.be

Tel: 0472 48 85 83

Ondernemingsnummer: 0802.774.770

BTW-nummer: BE.0802.774.770

Artikel 1: Algemeen en definities

De e-commerce webshop “compositas.be” van Compositas, een besloten vennootschap met maatschappelijke zetel te Groenstraat 31, 1702 Dilbeek, BE.0802.774.770 biedt het publiek de kans voor de online aankoop van haar producten en diensten. 

1.1 “Algemene Voorwaarden”: Onderhavige algemene verkoop- en leveringsvoorwaarden. Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op elke bestelling, aankoop of aanvraag van offerte door een Klant in de e-commerce webshop “compositas.be“.

1.2 “Klant”: Elke natuurlijke persoon of rechtspersoon die één of meerdere product(en) of diensten aankoopt via de website, hiervoor een bestelling plaatst of een offerte aanvraagt.

1.3 “Consument”: Elke klant die voor niet-beroepsmatige doeleinden één of meerdere product(en) of diensten aankoopt via de website, hiervoor een bestelling plaatst of een offerte aanvraagt.

1.4 “Webshop”: compositas.be

1.5 “Partijen”: Beide de Webshop en de Klant of Consument

1.6 De Klant moet deze voorwaarden uitdrukkelijk aanvaarden, zodanig akkoord te gaan met de toepassing van deze voorwaarden.

1.7 Bijkomende voorwaarden van de Klant worden uitgesloten, tenzij deze vooraf schriftelijk en uitdrukkelijk zijn aanvaard door Compositas.

1.8 De Nederlandstalige versie van deze Algemene Voorwaarden is het origineel. In het geval van tegenstrijdigheden tussen te verschillende taalversies, zal deze Nederlandstalige versie voorrang krijgen.

1.9 Compositas heeft steeds het recht om deze Algemene Voorwaarden te wijzigen. Het is de verantwoordelijkheid ven de Klant om deze Voorwaarden regelmatig te raadplegen.

Artikel 2: Toepasbaarheid

2.1 De rechtsverhouding tussen de Klant en de Webshop en alles wat hiermee verband houdt, is uitsluitend onderworpen aan volgende normen: (in hiërarchisch dalende volgorde, het volgende bij ontbreken of stilzwijgen van het vorige) de schriftelijke en ondertekende bijzondere overeenkomst, de elektronische bestelbevestiging, deze Algemene Voorwaarden en het Belgische recht. De Webshop wijst alle andere normen en voorwaarden af, met de enkele uitzondering van de voorwaarden die de Webshop uitdrukkelijk schriftelijk met de Klant overeen is gekomen. Deze uitdrukkelijk schriftelijk aanvaarde afwijkingen zijn slechts geldig voor de overeenkomst waarop zij betrekking hebben en kunnen niet worden ingeroepen bij eventuele andere, zelfs gelijkaardige overeenkomsten.

Door enige overeenkomst te sluiten met de Webshop verklaart de Klant kennis te hebben genomen en akkoord te gaan met deze Algemene Voorwaarden en alle andere rechten en verplichtingen zoals vermeld in de Webshop. De Klant zal hierdoor ook gebonden zijn aan deze Algemene Voorwaarden. 

2.2 Deze Algemene Voorwaarden doen geen afbreuk aan de wettelijke rechten die aan de Klant worden verleend. 

2.3 De eventuele nietigheid van één van de bepalingen van deze Algemene Voorwaarden of een deel van een bepaling doet geen afbreuk aan de toepasselijkheid van de overige bepalingen en/of de rest van de bepaling. In geval van nietigheid van één van de bepalingen zullen de Webshop en de Klant, in de mate van het mogelijke en volgens hun loyaliteit en overtuiging, onderhandelen om de nietige bepaling te vervangen door een equivalente bepaling die beantwoordt aan de algemene geest van deze Algemene Voorwaarden.

2.4 Indien de Webshop één of meerdere van de rechten opgesomd in deze Algemene Voorwaarden niet zou afdwingen of toepassen, dan kan dit slechts beschouwd worden als het dulden van een bepaalde situatie of toestand. Dit leidt niet tot een rechtsverwerking. Dergelijk nalaten kan nooit als een verzaking aan die bepalingen worden gezien en zal nooit de geldigheid van deze rechten aantasten.

2.5 De Klant aanvaardt dat elektronische communicaties en back-up kunnen dienen als bewijsvoering in geval van geschillen.

Artikel 3: Aanbod

3.1 Elk aanbod op de Webshop, sociale media of eender andere vorm van publicatie is enkel informatief. De webshop behoudt het recht om op elk moment, op eender van deze platformen, het aanbod te wijzigen of in te trekken. Hoewel de informatie omtrent deze aanbiedingen met de uiterste zorgvuldigheid worden opgesteld, kan het toch mogelijk zijn dat deze onvolledig is, fouten bevat of verouderd is. De Webshop is voor de juistheid, actualisering of volledigheid van de aangeboden informatie slechts gehouden tot een middelverbintenis. De Webshop is in geen geval aansprakelijk voor materiële fouten, zet- of drukfouten.

3.2 Indien de Klant vragen heeft in verband met de aangeboden producten en diensten, verzoeken wij de Klant contact op te nemen met onze klantendienst alvorens een bestelling te plaatsen.

3.3 Het aanbod geldt steeds zolang de voorraad strekt. De Webshop kan niet aansprakelijk gesteld worden voor het niet beschikbaar zijn van een product of dienst. Indien een aanbod een beperkte geldigheidsduur heeft of onder voorwaarden geschiedt, wordt dit nadrukkelijk in het aanbod vermeld.

Artikel 4: Prijs

4.1 Alle prijzen worden uitgedrukt in EURO en zijn inclusief BTW, administratiekosten en eventuele invoer-/uitvoerkosten. Deze prijzen zijn exclusief eventuele leverings-, transactie- of verzendingskosten en exclusief eventuele versnelde behandelingen of bijkomende wensen van de Klant. De gekozen verzendingswijze en eventuele kosten hiervoor, evenals enig andere prijsverhoging worden vermeld op de bestelbevestiging die de Klant na aankoop ontvangt zolang deze prijsverhoging te maken heeft met de aankoop, bestelling en levering van producten of diensten aangeboden in de webshop. 

4.2 Bijkomende kosten die gepaard gaan met de keuze van de Klant kunnen door de Webshop worden aangerekend.

4.3 De opgegeven prijs slaat uitsluitend op de artikelen zoals ze woordelijk worden omschreven. Elementen die niet vermeld worden in de beschrijving van een product zijn niet inbegrepen. Bijbehorende foto’s zijn decoratief en kunnen elementen bevatten die niet zijn inbegrepen in de prijs. 

(Hoewel de informatie omtrent deze producten en diensten met de uiterste zorgvuldigheid worden opgesteld, kan het toch mogelijk zijn dat deze onvolledig is, fouten bevat of verouderd is. De Webshop is voor de juistheid, actualisering of volledigheid van de aangeboden informatie slechts gehouden tot een middelverbintenis. De Webshop is geen geval aansprakelijk voor materiële fouten, zet- of drukfouten.)

4.4 De Webshop behoudt het recht om op elk moment en voor geen specifieke reden, de prijzen op de Webshop te wijzigen. Verder worden de producten gefactureerd op basis van de prijzen die gelden op het ogenblik van de bestelling. Kennelijke fouten, manipulaties of vergissingen (zoals evidente onjuistheden) kunnen ook na de totstandkoming van de overeenkomst door de Webshop worden rechtgezet.

Artikel 5: Bestelling

5.1 Een bestelling kan enkel worden geplaatst via de Webshop.

5.2 De overeenkomst tussen de Webshop en de Klant komt slechts tot stand nadat de Klant een bestelling heeft geplaatst via de Webshop, de Algemene Voorwaarden heeft geaccepteerd en voor desbetreffende bestelling heeft betaald. Pas dan is er sprake van een overeenkomst.

5.3 De Webshop behoudt het recht om zonder opgave van redenen, bestellingen te weigeren.

5.4 Annulering van een bestelling is enkel mogelijk op aanvraag van de Klant na schriftelijke bevestiging van de Webshop en moet gebeuren voor deze is verzonden. Annulering na het verzenden moet gebeuren via het proces voor herroeping zoals beschreven in Artikel 15 van deze Algemene Voorwaarden. Indien de Klant een bestelling wilt annuleren, dient hij onmiddellijk contact op te nemen per e-mail naar info@compositas.be.

5.5 Bij de bestelling van producten met verschillende release data, zal de Webshop de bestelling pas verzenden bij de laatste release datum. Indien u wenst de bestelling te ontvangen op de release datum, gelieve dan 2 of meer aparte bestellingen te plaatsen. 

Artikel 6: Leveringen en uitvoering van de overeenkomst

6.1 Producten worden zorgvuldig verpakt en verzonden naar de wensen van de Klant en op het door de klant opgegeven leveringsadres. De beschadiging, vernieling en verdwijning van de verzonden producten eindigt bij gevolg op het moment van levering. De webshop is op dat moment bevrijd van haar leveringsverplichtingen.

6.2 Bestellingen worden pas verzonden na het ontvangen van het volledig verschuldigde bedrag van de bestelling. De geleverde producten blijven de exclusieve eigendom van de Webshop tot op het moment van volledige betaling door de Klant aan de Webshop.

6.3 De leveringstermijn is steeds een schatting en is geen essentieel bestandsdeel van de verplichting van de Webshop. Het overschrijden van de gecommuniceerde leveringstermijn kan nooit gebruikt worden als aanleiding tot betaling van schadevergoedingen of tot ontbinding van de overeenkomst tussen beide partijen. 

6.4 De Webshop kan eveneens niet aansprakelijk gesteld worden voor vertragingen veroorzaakt door de Klant of derden.

6.5 Bij het niet aanwezig zijn van de Klant of de buur op moment van levering, zal het pakket de stappen doorlopen en de regels volgen van desbetreffende verzendmaatschappij. Indien het pakket niet wordt opgehaald, kan het teruggezonden worden naar de maatschappelijke zetel van de Webshop. De hieraan gepaarde kosten zijn voor de rekening van de klant. In deze gevallen zal de overeenkomst tussen de Webshop en de Klant als ontbonden beschouwd worden. De betaalde prijs door de Klant zal door de Webshop worden terugbetaald met aftrek van de hiervoor vermelde kosten.

6.6 Het risico van verlies, diefstal of beschadiging gaat over op de Klant vanaf hij of een door de Klant aangewezen derde, de goederen in bezit hebben gekregen of laattijdig aangeeft de zending niet te hebben ontvangen. De Klant moet de Webshop schriftelijk op de hoogte brengen en dit binnen een periode van 3 dagen vanaf de afleveringsdatum. 

Artikel 7: Herroepingsrecht

7.1 Enkel in geval van een verkoop aan een Klant overeenkomstig de wet op de Handelspraktijken en Consumentenbescherming en onder voorbehoud van de uitsluitingen voorgeschreven door artikel 59 van deze wet, heeft de Klant binnen zeven werkdagen, te rekenen van de dag die volgt op die van de ondertekening van dit contract, het recht om zonder kosten zijn aankoop te herroepen, op voorwaarde dat hij de onderneming hiervan bij een ter post aangetekende brief op de hoogte brengt. Elk beding waarbij de Klant aan dit recht zou verzaken, is nietig. Wat betreft het in acht nemen van de termijn, is het voldoende dat de kennisgeving verstuurd wordt vóór het verstrijken ervan.

7. 2 In geval van een verkoop op afstand heeft de Klant het recht aan de onderneming mee te delen dat hij afziet van de aankoop, zonder betaling van een boete en zonder opgave van motief binnen 14 kalenderdagen vanaf de dag die volgt op de levering van het goed of op het sluiten van de dienstenovereenkomst.

7. 3 De Klant heeft altijd de plicht om, ten laatste binnen de 7 werkdagen te rekenen vanaf de kennisgeving van zijn herroepingsrecht, gevolg te geven aan de uitvoering van dit recht. De Klant heeft altijd de plicht om aan te tonen dat hij het goed heeft teruggezonden op straffe van de integrale betaling van de prijs.

7. 4 Het terugzenden van de goederen dient te geschieden in nieuwe staat en in de originele verpakking. Indien de teruggezonden goederen gebruikt werden door de Klant of beschadigd werden, dan vervalt het recht op herroeping zoals in onderhavig beding uiteengezet. De Klant draagt alle risico’s die verbonden zijn aan de terugzending, hier inbegrepen de risico’s verbonden aan het transport of de risico’s die voorvloeien uit gevallen van overmacht.

Artikel 8: Facturatie en betaling

8.1 Bestelling dienen steeds vooraf betaald te worden door de Klant.

De Klant heeft de keuze uit de volgende betaalmethode om de betaling uit te voeren:

  • Bancontact
  • IDeal
  • Kredietkaart

8.2 De Klant moet de bestelling betalen binnen de 3 dagen na besteldatum om aanvaard te worden en een overeenkomst af te sluiten. Indien deze betaling niet binnen de 3 dagen wordt ontvangen, heeft de Webshop de keuze om meer tijd te verlenen aan de Klant of om de bestelling te annuleren. De Webshop behoudt het recht om deze keuze, zonder opgave van redenen, te maken.

8.3 Alle online betalingen worden door een professionele en externe, gespecialiseerde partner verwerkt. Deze partner voorziet de betaalinfrastructuur die onderworpen is aan beschermingsprotocollen. Alle online betaling zijn onderworpen aan de algemene voorwaarden van de externe partner die de betalingsinfrastructuur beheert en dus ook de verantwoordelijkheid draagt voor het correct verwerken van alle online betalingen.

Artikel 9: Aanvaarding

9.1 De Klant moet onmiddellijk bij de in ontvangstname van het pakket een eerste verificatie uitvoeren over de staat van het pakket. Dit heeft ondermeer betrekking tot: hoeveelheid, staat, materiaal,…

De Klant dient verifieerbare afwijkingen binnen de 48 uur na de in ontvangstname schriftelijk te melden aan de Webshop (via e-mail) met verwijzing naar het bestelnummer van het pakket. De Webshop is niet verantwoordelijk voor minimale verschillen tussen de weergave op de Webshop en het geleverde product.

9.2 De Klant mag in geen geval producten terugsturen op grond van de in deze Algemene Voorwaarden beschreven situaties zonder schriftelijk akkoord van de Webshop. De Webshop behoudt het recht om de afwijkingen te onderzoeken en de oorzaak ervan na te gaan. De Klant zal in dit geval de producten op eigen kosten en risico aan de Webshop bezorgen binnen een termijn van 5 werkdagen na ontvangst van het verzoek daartoe, tenzij anders is overeengekomen tussen de partijen.

9.3 De eventuele vervanging van producten kan geen aanleiding geven voor de betaling van een schadevergoeding. Dit leidt ook niet tot een ontbinding van de overeenkomst tussen beide partijen.

Artikel 10: Garantie en klachten

10.1 In geen geval zal de Webshop verantwoordelijk gesteld worden bij het verkeerd gebruik of slechte behandeling van de producten door de Klant.

10.2 Wanneer klachten tijdig en correct aan de Webshop worden gemeld, kan de Webshop naar eigen keuze en inzicht beslissen om de afwijkende producten te vervangen wanneer deze nog voorradig zijn. Indien de producten niet langer op voorraad zijn, kan de Webshop ervoor kiezen om een artikel van gelijke waarde te bezorgen, een bon te geven ter waarde van de origineel betaalde prijs van afwijkende artikels of een terugname van het gebrekkige product met een creditering aan de Klant. De Klant erkent dat de uitvoering van de besproken maatregelen niet kan worden beschouwd als een aanvaarding van aansprakelijkheid door de Webshop.

10.3 De Klant is gehouden tot het vergoeden van de gemaakte kosten naar aanleiding van valse of onterechte klachten.

10.4 Ter bescherming van de Klant heeft deze bij de verkoop van consumptiegoederen bepaalde wettelijke rechten. Deze wettelijke garantie geldt vanaf de datum van levering aan de Klant. Wanneer de klant het product verkoopt aan derden, valt deze garantie weg. 

10.5 Om beroep te doen op de garantie moet de Klant een geldig verkoopbewijs kunnen voorleggen. Klanten worden aangeraden om de oorspronkelijke verpakking van de goederen te bewaren.

10.6 De garantie is nooit van toepassing op defecten ten gevolge van ongelukken, verwaarlozing, valpartijen, verkeerd gebruik van het product, hardhandig gebruik, slecht onderhoud en elk ander foutief of abnormaal gebruik.

10.7 Defecten die opgemerkt worden na een periode van 6 maanden na de leveringsdatum, worden niet meer gezien als verborgen gebreken, tenzij de klant kan bewijzen dat dit wel het geval is.

Artikel 11: Aansprakelijkheid 

11.1 De aansprakelijkheid ten opzichte van de Klant door de Webshop is beperkt tot de volgens de wet vastgelegde verplichte aansprakelijkheid. Deze is gelimiteerd tot het laagste van de volgende 2 bedragen:

  • Het respectievelijke factuurbedrag inclusief BTW.
  • Het bedrag dat de Webshop van haar verzekeraar met betrekking tot het respectievelijke aansprakelijkheidsdossier ontvangt ingevolge van de door de Webshop aangegane Burgerlijke Aansprakelijkheid verzekering.

11.2 De Webshop is in geen enkel geval aansprakelijk voor:

  • Indirecte schade waaronder omzetverlies, schade aan derden, enz…
  • Schade die rechtstreeks of onrechtstreeks veroorzaakt zijn door de Klant of door derden, ongeacht of deze veroorzaakt zijn door fout of nalatigheid.
  • Schade als gevolg van foutief of ongepast gebruik of behandeling van de aangekochte producten.

11.3 De Klant erkent dat de Webshop geen garantie biedt dat de producten voldoen aan de regelgeving of vereisten die gelden in een rechtsgebied dat niet België is. Enkel de Belgische regelgeving zoals deze geldt op het moment van levering zal gelden. De Webshop kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor latere wetswijzigingen van eender welke aard. 

11.4 Enkel de Klant is verantwoordelijk als hij de aangekochte producten doorverkoopt. 

Artikel 12: Overmacht

12.1 De Webshop is niet aansprakelijk voor tekortkomingen in het naleven van de overeenkomst veroorzaakt door overmacht. 

12.2 In geval van overmacht kan de Webshop de Klant voorstellen om de producten te vervangen door een gelijkaardig product van dezelfde waarde, de uitvoering van de verplichting tijdelijk op te schorten of de overeenkomst tussen de partijen buitengerechtelijk te ontbinden.

12.3 Onder overmacht wordt verstaan:

  • De onbeschikbaarheid van producten
  • Valutaschommelingen
  • Verhoging van productprijzen, productieprijzen en dergelijke kosten
  • Belastingen
  • Transportkosten
  • Weersomstandigheden
  • Stakingen
  • Oorlog
  • Ziekte
  • Epidemie/Pandemie
  • Ongevallen
  • Brand
  • Communicatiestoringen
  • Uitvoerbelemmeringen
  • Files
  • Enz…

Artikel 13: Geschillen

13.1 Alle mogelijke geschillen tussen de Partijen vallen onder de bevoegde rechtbanken van de zetel van de Webshop, behalve als de Webshop verkiest om een geschil aanhangig te maken voor de rechtbank van de woonplaats van de Klant.

13.2 De Klant kan ook klacht indienen met betrekking tot de aankoop van producten op de Webshop bij het Onlinegeschillenbeslechting-platform (“ODR”) van de Europese Unie (Online Dispute Resolution Platform). Het indienen van een klacht op dit platform heeft tot gevolg dat de Klant ermee instemt haar vorderingen buitengerechtelijk te willen beslechten. De Klant aanvaardt dat deze bepaling informatief is en geen enkele verplichting of verbintenis inhoudt voor de Webshop waarbij de Webshop zou instemmen met het buitengerechtelijk beslechten van de vordering van de Klant door middel van het Onlinegeschillenbeslechting-platform.

Artikel 14: Opschorting en ontbinding

14.1 Indien de overeenkomst tussen de Partijen wordt beëindigd, verliest de Klant het recht om van de Webshop te eisen dat het zijn verplichtingen naleeft met betrekking tot de beëindigde overeenkomst.

Artikel 15: Promoties

15.1 Promoties gemaakt door de Webshop, in eender welke vorm, moeten steeds gebruikt worden zoals wordt aangegeven op de promotie. Deze kunnen slechts éénmalig gebruikt worden tenzij anders aangegeven en zijn niet cumuleerbaar. Eén enkele promocode mag gebruikt worden per bestelling.

15.2 In het geval dat de Klant gebruik maakt van het herroepingsrecht voor producten die deelnamen aan een promotie, heeft de Webshop het recht om de de prijs van de producten te herberekenen. Als producten door de herroeping buiten de promotie vallen zullen de prijzen hiervan worden aangepast. De Webshop zal in dat geval de gelden terugstorten conform aan deze Algemene Voorwaarden met aftrek van het deel dat nog betaald moet worden voor producten die hierdoor niet onder de promotie vallen.

Artikel 16: Cookie policy

16.1 Toestemming

Door het gebruik van cookies verzamelt Compositas uw persoonsgegevens. Onder de toegepaste wetgeving rond GDPR is uw toestemming hiervoor vereist. Door het accepteren van de pop-up met betrekking tot de cookie policy verleent u Compositas deze uitdrukkelijke toestemming. U kunt op ieder ogenblik uw toestemming over het gebruik van cookies door Compositas intrekken.

16.2 Wat zijn cookies?

Cookies zijn tekstbestanden die door Compositas op uw computer of mobiel toestel worden geïnstalleerd. Met behulp van deze cookies kan Compositas informatie verzamelen over uw gedrag op de website. Dankzij de cookies wordt u ook bij een volgend bezoek herkend, zodat u zich niet opnieuw moet aanmelden. We kunnen op die manier ook de bezoekers op de Compositas-website tellen en analyseren hoe ze door de website navigeren. Zo kunnen de bezoekers voor profileringsdoeleinden gebruikt worden en kunnen we de website steeds verbeteren. De bezoeker kan zijn toestemming steeds intrekken door een e-mail te sturen naar info@compositas.be. De website van Compositas maakt gebruik van verschillende cookies die we in een onderstaande tabel oplijsten. Compositas maakt ook gebruik van cookies geplaatst door derden.

16.3 Welke cookies gebruikt Compositas?

In de onderstaande tabel vindt u meer informatie over de afzonderlijke cookies die we gebruiken en de doeleinden waarvoor we ze gebruiken:

Cookie Doeleinde Data ontvanger Verwijdering
_first_pageview Herkenning bezoeker Compositas 10 minuten
jsuid Herkenning bezoeker Compositas 20 jaar
_cfduid Veiligheid Compositas 1 jaar
nQ_visitId Herkenning bezoeker Compositas 70 jaar
nQ_cookieId Herkenning bezoeker Compositas 70 jaar
_custom_data_username Herkenning bezoeker Compositas 20 jaar
_custom_data_email Herkenning bezoeker Compositas 20 jaar

 

16.4 Google en Google Analytics

De website van Compositas gebruikt Google Analytics, een webanalysedienst van Google Inc. Om Google Analytics te kunnen gebruiken plaatst Google Inc. cookies op uw computer of mobiel toestel. In opdracht van Compositas zal Google Analytics deze informatie gebruiken om uw gebruik van de website te evalueren en om te rapporteren. U kunt het gebruik van uw gegevens door Google Analytics voorkomen door een browser plug-in te installeren met volgende link: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=nl

De volgende cookies worden door Google en Google Analytics ingesteld:

Cookie Doeleinde Data ontvanger Verwijdering
_ga Analyse Google 2 jaar
_gid Analyse Google 2 dagen
1P_JAR Herkenning user Google 1 maand
APISID Herkenning user Google 2 jaar
CONSENT Herkenning user Google 20 jaar
HSID Herkenning user Google 2 jaar
NID Herkenning user Google 6 maand
SAPISID Herkenning user Google 2 jaar
SID Herkenning user Google 2 jaar
SIDCC Herkenning user Google 3 maand
SSID Herkenning user Google 2 jaar

 

16.6 Het gebruik van cookies beletten

De Klant kan steeds cookies blokkeren door de instelling op zijn browser te activeren die ervoor zorgt dat alle of enkele cookies worden geweigerd. Als de Klant zijn browserinstellingen aanpast om alle cookies te blokkeren, is het mogelijk dat hij geen toegang krijgt tot bepaalde of alle delen van onze website. Voor vragen of inlichtingen rond de cookie policy kan men steeds Compositas contacteren.

16.7 Nuttige links omtrent het beheer van cookies op uw browser:

Microsoft Edge: https://privacy.microsoft.com/nl-nl/windows-10-microsoft-edge-and-privacy

Firefox: https://support.mozilla.org/nl/kb/cookies-verwijderen-gegevens-wissen-websites-opgeslagen

Chrome: https://support.google.com/chrome/answer/95647?hl=nl

Safari: https://support.apple.com/nl-be/guide/safari/sfri11471/mac